Julia - Typiska saker inom olika läror.

Jag är inne i en forsknings period och jag har hittat flera anledningar varför Klassiska ridning gör som de gör och varför Modern ridning gör som vi gör...
Hoppas att det uppskattas. 
 
Klassisk Ridning

* rider med tyglarna i var sin hand. Därför att tränsbett lösgör hästen i munnen och detta görs lättast genom att pilla lite i bettet, inte såga men att pilla lite, leka med tyglarna, Samt att tygeltagen skall verka oberoende av varandra och detta sker lättast på två händer. 

* rider gärna med ett stöd i handen. Därför att det hjälper hästen att finna balansen och det döljer eventuella problem som t.ex. taktfel men att hästen får ett femte ben att hålla reda på. 

* rider gärna med hästen i lång och låg och samlar helst inte innan de högre skolorna tar vid. 

* Rider på tränsbett och undviker gärna stångbett, Kombinationer med Pelhambett och Pelham Delta är dock vanliga, Kandar används oftast bara i den höga dressyren. 

Modern Ridning

Rider med tyglarna i en hand därför att stångbett skall ridas med en hand.

* Rider både på Blank stång, Kapson/stång, Stång/bridong och Kapson/tränsbett, tränsbett, halsring. 

* Rider gärna med hängande tyglar med tygelns tyngd som kontakt med hästens mun. 

* Tränar hästarna att hitta sin och våran inre gemensamma balans. 

* Rids i högform. Varför? Jo, nu ska ni få veta. Det här är faktiskt intressant. När vi rider våra häsar i högform vinklas hästens bäcken bakåt, hästen höjer ryggen och spänner magmusklerna så hästen blir bärande. När hästen rids i högform är det också viktigt att den kliver in under tyngdpunkten med bakbenen, bakbenen kommer att vara vinklade när hoven tar i marken, detta resluterar i att belastningen kommer inte att ske på hästens skelett eller leder utan på hästens muskulatur och det är ju den vi vill bygga upp inte sant? 

* Långsamt tempo i träningen. Därför att vi utför hellre en skola i halt som har ett lägre tempo än skritt och ser till att den blir korrekt utförd där så det underlättar i de högre gångarterna. Så hellre en korrekt utförd skola i halt, skritt än en dåligt utförd skola i galopp.

Nu ska ni få höra något jag tycker är komiskt. 
Tränsbett får hästen att höja huvudet, men dock också att korta överlinjen = sänkt rygg, plus att den har en svängande funktion. Tränsbett lösgör i munnen.
Stångbett får hästen att länga överlinjen, höja ryggen, söka sig neråt till handen och arbeta i lång och låg. Men har dock ingen svängande funktion. Stångbett lörgör vid kindkedjan och i nacken.

Vem vill ha en högform och vem vill ha en låg form. Klassiska använder bett som för hästen att höja huvudet men som egentligen borde använda stångbett för att få hästen att gå lång och låg förutsatt att det används korrekt. Som de vill ha. 
Moderna använder bett som får hästen att gå lång och låg, men rider hästarna i en hög form. Jag tycker att det är lite komiskt bara. Men jag är själv sjukt frälst i dessa fantastiska stångbett nu när jag har läst om dess rätta funktion inte som det framställs i media. Jag kan berätta mer om stångbett, men jag väljer att inte göra det. Därför att jag är rädd att inspirera folk att börja med stångbett som inte har hovet att använda dem korrekt. 
Men däremot svarar jag gärna på frågor om vilken typ av bett som bör passa just dig och din häst, men hänsyn till ridgren, häst och ryttare. 

Kommentera här: